dr Jarosław Lindenberg, dr Tomasz Buchholtz, Jak wyginęły dinozaury czyli tajemnica Bursztynowej Komnaty

dr Jarosław Lindenberg, dr Tomasz Buchholtz, Jak wyginęły dinozaury czyli tajemnica Bursztynowej Komnaty
dr Jarosław Lindenberg, dr Tomasz Buchholtz, Jak wyginęły dinozaury czyli tajemnica Bursztynowej Komnaty

Napisaliśmy i wydaliśmy, to i sprzedajemy. Całkowicie niepoprawna politycznie, satyryczna powieść sensacyjna. Dla wszystkich, których zdrowy rozsądek i poczucie humoru ratują przed ogłupiającym bełkotem świata wyciętego z gazet i oślepianego błyskami telewizorów (koniecznie na całą ścianę, albo i jeszcze większych). Jest w literaturze "realizm", jest importowany "realizm magiczny", a powieść nasza otwiera nowy gatunek: "realizm absurdalny". Tradycyjny realizm zdaje relację z tego, co jest; realizm absurdalny - zdając relację - przepowiada jednocześnie ewolucję tego, co jest, w to, co będzie, okazując, że jedynym powodem przeniknięcia jakiejś rzeczy, czy zjawiska, ze świata fantazji do świata realnego jest absurdalność i bezsensowność danej rzeczy lub zjawiska. Realizm absurdalny okazuje zatem, że nie ma takiego absurdu, który nie może stać się rzeczywistością. Co więcej, im bardziej bezsensowny pomysł, tym większa szansa na jego socjalistyczne/europejskie urealnienie. Strasznie, ale dzięki Bogu, można się jeszcze z tego śmiać. Jeszcze...

Cena: 35,90 zł
szt.

Barbara Szczepanowicz, Kuchnia biblijna

Barbara Szczepanowicz, Kuchnia biblijna
Barbara Szczepanowicz, Kuchnia biblijna

Podtytuł: "czyli co, jak i kiedy spożywano w czasach biblijnych, jak ucztowano." Niezwykła "książka kucharska" - Biblia jako "księga zdrowego żywienia". Teraz, kiedy każdy celebryta (lub celebrytka) musi koniecznie napisać swoją książkę kucharską warto wrócić do źródeł zdrowej prostoty, która rodzi więcej przyjemności niż najbardziej wyszukane wynalazki kulinarne. A w czasach coraz większej popularności "postu Daniela" pięknie wydana książka Barbary Szczepanowicz może być doskonałą inspiracją do tworzenia diety codziennej.

Cena: 39,12 zł

Gordon Whitehead, Budowa lotniczych makiet RC

Gordon Whitehead, Budowa lotniczych makiet RC
Gordon Whitehead, Budowa lotniczych makiet RC

Doświadczony modelarz Gordon Whitehead dzieli się swoją wiedzą jak budować lotnicze makiety RC. Nie ma nic cenniejszego w modelarstwie jak lata praktyki i lata eksperymentów. Oto modelarz-mistrz odkrywa swoje tajemnice i udostępnia swoją wiedzę naśladowcom. Encyklopedia wiedzy modelarskiej: od etapów wstępnych, czyli od wyboru modelu, przez projektowanie, budowę, oblatywanie, aż po akrobacje powietrzne i techniki radzenia sobie w krytycznych sytuacjach. Sposób w jaki autor napisał swoją książkę - wszechstronny, konkretny i kompetentny - czyni z niej prawdziwy skarb dla modelarzy, zwłaszcza dla modelarzy początkujących i średniozaawansowanych (czyli w zasadzie dla wszystkich, bo przecież żaden rozsądny modelarz nie uważa się za mistrza absolutnego:)

Cena: 101,88 zł

Gorzałka czyli historia i zasady wypalania mocnych trunków

Gorzałka czyli historia i zasady wypalania mocnych trunków
Gorzałka czyli historia i zasady wypalania mocnych trunków

"Podług starych ksiąg przez Jana Rogalę opisana" (podtytuł) i pięknie wydana. Jak destylować, jakich owoców do wyrobu wódek używać, jak wytwarzać zacier (czyli miazgę), jak fermentować (kiśnienie) i moc innych praktycznych porad, przepisów i wskazówek. Jednym słowem: do dzieła!

Cena: 16,89 zł

Hanna Szymanderska, Kuchnia polska, potrawy regionalne

Hanna Szymanderska, Kuchnia polska, potrawy regionalne
Hanna Szymanderska, Kuchnia polska, potrawy regionalne

Tradycja polskiego stołu - 1300 (!) przepisów z kuchni regionalnych. Gdyby codziennie próbować jedną tylko potrawę przepisów starczyłoby na przeszło trzy i pół roku. Nieprzebrane bogactwo. I piękne rzeczy - również do oglądania, co okazują wspaniałe zdjęcia.   

Cena: 34,65 zł

Hanna Szymanderska, Sekret kucharski czyli co jadano w Soplicowie

Hanna Szymanderska, Sekret kucharski czyli co jadano w Soplicowie
Hanna Szymanderska, Sekret kucharski czyli co jadano w Soplicowie

Poezja Mickiewicza, przepisy staropolskie, wykonanie i składniki współczesne. 

Cena: 29,50 zł

Hugh Johnson, Przewodnik po winach świata 2004

Hugh Johnson, Przewodnik po winach świata 2004
Hugh Johnson, Przewodnik po winach świata 2004

Hugh Johnson podzielił się swoją wiedzą o winach świata, producentach, rocznikach. A jeśli, oprócz pragnienia, czytelnik chciałby zaspokoić głód, to w książce znajdzie też praktyczne zestawienie win i potraw. Książka mała, zawsze można mieć przy sobie - w sklepie, w restauracji, nawet u przyjaciół (ale wtedy chyba lepiej sięgać po poradnik dyskretnie). 

Cena: 8,98 zł
szt.

Informator pilota

Informator pilota
Informator pilota

Jak pisze Wydawca "Informator zawiera podstawowe informacje potrzebne na co dzień pilotom, takie jak: mapki lotnisk i lądowisk, pomoce nawigacyjne, tabele przeliczeń, symbole stosowane w lotnictwie i wiele innych." Nic, tylko unieść się w powietrze. W czasach smogu i korków "żeglowanie napowietrzne" zyskuje na atrakcyjności. I tym będzie łatwiejsze, że Informator jest lekki i ma poręczny, kieszonkowy rozmiar. Nie będzie więc zawadzał w podróży, nie obciąży też niepotrzebnie aeroplanu, aerostatu czy aerodyny-wiropłata. Wszak GPS zawsze może odmówić posłuszeństwa - książka nigdy.

Cena: 28,10 zł
szt.

Isabel Allende, Afrodyta

Isabel Allende, Afrodyta
Isabel Allende, Afrodyta

Na kontynencie, na którym kiedyś słońce było bogiem, teraz - jak na wszystkich pozostałych - bogiem jest brzuch i przyrodzenie. Religia potrzebuje kapłanów oraz - co wymusza dogmat równouprawnienia - kapłanek. Oto zatem kapłanka i jej modlitewnik, czyli, jak głosi podtytuł, "opowiadania, przepisy i innego rodzaju afrodyzjaki". Dywagacja "o d**** Maryni", ale o tyle zabawna, że Marynia sama bierze w niej udział. I to z ochotą kobiety, której stuknęło pół wieku (do czego, nieco się krygując, sama się przyznaje). Uwaga! czosnek jest afrodyzjakiem (pewnie dlatego, że jak się go zje odpowiednią ilość, to można oszołomić samym oddechem:)

Cena: 17,23 zł
szt.

Jacek Kibiński, Motolotniarstwo dla każdego

Jacek Kibiński, Motolotniarstwo dla każdego
Jacek Kibiński, Motolotniarstwo dla każdego

Wszystko co każdy motolotniarz powinien wiedzieć. Ale to tylko teoria. Cała uciecha w praktyce.

Cena: 13,20 zł

Jerzy Domicz, Lech Szutkowski, Poradnik pilota samolotowego oraz kaseta z tekstami angielskimi

Jerzy Domicz, Lech Szutkowski, Poradnik pilota samolotowego oraz kaseta z tekstami angielskimi
Jerzy Domicz, Lech Szutkowski, Poradnik pilota samolotowego oraz kaseta z tekstami angielskimi

Wydanie drugie rozszerzone. Jeśli marzenie o lataniu ma się stać rzeczywistością tę książkę trzeba znać. Do książki dołączona kaseta z tekstami angielskimi. Na jednym portalu, który poświęcony jest lotnictwu, tę książkę nazwano "biblią". Cóż, ostatecznie rzecz ma związek z niebem. 

Cena: 135,79 zł

Kazuko Masui, Tomoko Yamada, Francuskie sery

Kazuko Masui, Tomoko Yamada, Francuskie sery
Kazuko Masui, Tomoko Yamada, Francuskie sery

Książka niezwykła: wszystko, co można wiedzieć o francuskich serach (prawie 400 gatunków!), a ich tajemnice zdradzają... dwie Japonki. Przy okazji poznajemy wina, które do tych serów pić należy. Od samego czytania można mieć objawy przejedzenia. A lektura jest bezwonna, co też może być zaletą.

Cena: 58,13 zł

Kevin Zraly, Wino, pełny wykład

Kevin Zraly, Wino, pełny wykład
Kevin Zraly, Wino, pełny wykład

Pijący wino, inaczej niż praktykujący picie piwa czy wódki, nie może tylko pić! Trunkowi miłośnicy wina uważają, że picie bez samokształcenia to profanacja i samookaleczenie. Oprócz sprawnego otwierania butelki, celnego nalewania do kieliszka, patrzenia pod światło i mlaskania oraz wzdychania po każdym łyku pijący wino musi umieć czytać. I musi mieć talent, by gawędzić o tym, co właśnie pije. Musi więc czytać, musi rozmawiać, musi zdobywać wiedzę - ale o winie. Inna wiedza to tylko hobby, albo strata czasu. Wiedza o winie to obowiązek. Picie wina jest zatem nagrodą za studiowanie tego trunku. Im więcej się wie i im bardziej dzieli się tą wiedzą, w czasie picia, tym bardziej smakuje, to, co się pije. Jak się coś kocha, to trzeba się temu poświęcić bez reszty. Oferowana książka to jeden z najbardziej cenionych poradników omawiających sztukę kochania. Kochania wina. 

Cena: 37,43 zł
szt.

Linda Doeser, Pieczenie chleba

Linda Doeser, Pieczenie chleba
Linda Doeser, Pieczenie chleba

Podtytuł mówi wszystko: "Proste i wyborne przepisy na pieczenie chleba, bułek, pizz i wypieków na słodko w automacie". Brakuje tylko informacji, które sami sprawdziliśmy: że piecze się łatwo i jest dużo uciechy przy robieniu i przy jedzeniu.

Cena: 13,20 zł

Maciej Ostrowski, Meteorologia dla lotnictwa sportowego

Maciej Ostrowski, Meteorologia dla lotnictwa sportowego
Maciej Ostrowski, Meteorologia dla lotnictwa sportowego

Podręcznik meteorologii dla lotnictwa. Wszystkie tajemnice pogody, dostępne nie tylko dla tych, którzy unoszą się w powietrzu, ale i dla tych, którzy tylko stąpają po ziemi.

Cena: 117,04 zł

Maja i Jan Łozińscy, Bale i bankiety Drugiej Rzeczpospolitej

Maja i Jan Łozińscy, Bale i bankiety Drugiej Rzeczpospolitej
Maja i Jan Łozińscy, Bale i bankiety Drugiej Rzeczpospolitej

Opowieść historyczna o rozkoszach cielesnych (głównie podniebienia) śmietanki (tak, to dobre słowo w tym kontekście) towarzyskiej w wolnej Polsce. Jedzenie i picie. Biesiadowanie. Przyjęcia, rauty, bankiety, garden party, dancingi. Pięknie wydane. A na dokładkę (też dobre słowo, czyż nie?) trochę przepisów, które mogą wydać się atrakcyjne dla osób poszukujących czegoś innego niż "karkówka z grilla". Może "homar po szatańsku"? "Zimna zupa z poziomek z winem"? "Rydze w oliwie do wódki"? A zresztą, przecież nie będziemy cytować tutaj całej książki - życzymy miłej, samodzielnej, lektury. A może nawet - któż to wie? - smacznego.

Cena: 52,79 zł

Paweł Ajdacki, Jacek Kałuszko, Wojciech Sobociński, Garwolin i okolice

Paweł Ajdacki, Jacek Kałuszko, Wojciech Sobociński, Garwolin i okolice
Paweł Ajdacki, Jacek Kałuszko, Wojciech Sobociński, Garwolin i okolice

Tytuł "Garwolin i okolice" jest nieco mylący, jeśli przez "okolice" rozumie się najbliższe otoczenie. Tymczasem autorzy, uczyniwszy z Garwolina centrum opisywanego obszaru, zatoczyli dosyć duże koło i swoim przewodnikiem objęli rozległą krainę leżącą na południowy wschód od stolicy. Bogactwo przyrody, architektury i historii dowodzi, że warto porzucać utarte szlaki krajoznawcze i wycieczkowe, że bogata i zachwycająca Polska żyła i żyje również poza miejscami zadeptanymi przez "sieciową turystykę". Przewodnik jest bardzo atrakcyjną propozycją dla mieszkańców Warszawy, którzy poszukują pomysłów na ciekawe wycieczki w pozaurlopowe dni wolne, czyli - mówiąc po polsku - "weekendy" i "długie weekendy". 

Cena: 43,57 zł

Pierre Fouquet, Martine de Borde, Podwójny agent

Pierre Fouquet, Martine de Borde, Podwójny agent
Pierre Fouquet, Martine de Borde, Podwójny agent

"Wódko, nieprzyjaciółko ludzkości!" (A. Krauze) 

Cena: 5,43 zł
szt.

Piękny ogród w pół godziny

Piękny ogród w pół godziny
Piękny ogród w pół godziny

Dodajmy: te pół godziny, to pół godziny dziennie. Co robi tygodniowo 3,5 godziny, miesięcznie - 15 godzin, rocznie - 182,5 godziny, a przez 50 lat - 9125 godzin, czyli 380 dób, czyli przeszło rok. No proszę: niby pół godziny, a tak naprawdę rok z hakiem - 380 dni z nocami. Tak czy inaczej, ile by nie było tych minut, godzin i lat, to z tą książką miłośnik pracy w ziemi będzie się rozkoszował każdą chwilą poświęconą swojemu hobby i pokona wszystkie przeszkody na drodze do pięknego ogrodu. Moc ważnych informacji podanych w bardzo poglądowy i przystępny sposób. Cel: domowy ogród jako "oaza dla ludzi, zwierząt i roślin", albo "naturalny, pachnący amfiteatr". Spis prac, encyklopedia praktycznych porad oraz katalog roślin. 

Cena: 24,86 zł

PRL na widelcu przyrządził Błażej Brzostek

PRL na widelcu przyrządził Błażej Brzostek
PRL na widelcu przyrządził Błażej Brzostek

Apologeta sowieckiego socjalizmu i zadeklarowany wróg katolicyzmu, rysownik Mleczko Andrzej, w jednym z wywiadów do mocnych stron PRL-u zaliczył... tanie i smaczne "żywienie zbiorowe". Przedstawienie PRL-u jako upowszechnionego, gastronomicznego ósmego cudu świata i mekki smakoszy potocznych jest, jak każde zaburzenie postrzegania rzeczywistości, wynikiem nieodpowiedniego żywienia - zła dieta, a zwłaszcza nieodpowiednie napoje, od zarania ludzkości sprowadzały na manowce racjonalności. Rysowanie PRL-u jako kulinarnego "paradisu" jest taką samą fantazją jak nazwanie szynki "jak za Gierka". Za Gierka szynki nie było, o czym można się przekonać - wystarczy tylko sięgnąć do świadectw z epoki. Książka, którą przedstawiamy, jest właśnie zebraniem takich dowodów historycznych, jest wstrząsającym obrazem nędzy, brudu i beznadziei codziennego życia zwykłych "obywateli PRL-u". Z niektórych stron bije niemal odór stęchlizny, zgnilizny pomieszany z odorem psującej się kapusty, butwiejących kartofli, rozpływającej się cebuli. Są też obrazy i opisy innego świata: oto opływające w luksusy życie genseków i ich kamaryli. Zwykły, obfity, kulinarny dzień komunistycznych aparatczyków za murem strzeżonym przez cały aparat państwa, a poza nim zwykły, codzienny "sos" (tak w skrócie nazywano "socjalistyczny syf") serwowany "robotnikom i chłopom oraz inteligencji pracującej miast i wsi". Dzień potoczny "kierownictwa partii i państwa" a dzień potoczny "ludu pracującego" (czy wynika z tego, że "kierownictw" nie było "pracujące"?) to było niebo a ziemia. A cóż dopiero święta! Wspominanie, w tym kontekście, o czasie świątecznym jest wręcz niesmaczne: dla "elity klasy robotniczej" kawior, polowanie na niedźwiedzie, a dla 'ludu pracującego" polowanie na chleb i "gastronomia poleca: sylwester w barze mlecznym" (by zacytować znany rysunek Andrzeja Krauze). Oto możemy poznać przepis na "placuszki z okruszyn chlebowych i bułki", albo zupę z "zeschniętego sera"... W PRL-u z zasady nie było co jeść - może dlatego nie było też papieru toaletowego? Zresztą socjalistyczny recykling do łańcucha pokarmowego włączał również gazety: po sycącej lekturze pakowano w nie "artykuły spożywcze", a następnie, po "konsumpcji spożywczej", gazetę wykorzystywano... zgodnie ze znanym dowcipem. Osiągnięcia PRL-u na niwie "zbiorowego żywienia" uzupełnić miał projekt - to nie żart!- "zbiorowego wypróżnia". Oto pewna ważna komunistyczna planistka starała się o budowę "centralnych szaletów" (centralnych, bo w w centrach miast), do których mieli być przywożeni - wg zaplanowanych rozkładów wypróżniania - robotnicy i urzędnicy. W kraju spowitym kolejkami projekt objęcia państwową "gospodarką planową" i tej strony ludzkiego życia jest zgodny z ogólnym prymatem lewicowej ideologii nad rozumem. Socjalizm w praktyce - dyktatura ideologów i urzędników: PRL na widelcu.

Cena: 69,52 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl